hatékony stresszkezelés

Autogén Tréning

Autogén Tréning

Az autogén tréning, mint a lelki harmónia kulcsa

2023. december 08. - autogentrening

megyesi.jpg

fotó: Berecz Valter/Operaház

Megyesi Zoltán, a kiváló operaénekes, számos elismerést maga mögött tudva, nem csupán a zenei teljesítményekre fekteti hangsúlyt, hanem a lelki egyensúly és belső harmónia megteremtésének fontosságát is hangsúlyozza. A művész, aki Szegeden látta meg a napvilágot 1975-ben, 1997-ben szerezte diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatórium

nem csupán a zenei pályán, hanem az élet minden területén igyekszik kiegyensúlyozott és harmonikus létezést kialakítani. Ezen elkötelezettségének egyik kulcsfontosságú eszköze az autogén tréning, melyet maga is rendszeresen alkalmaz a mindennapi életében.

Az operaénekes, aki oratóriumok és passiókoncertek keresett szólistája, kiterjedt repertoárral rendelkezik, melyben megtalálhatóak Monteverdi, Schütz, J. S. Bach, Händel, Haydn és Mozart művei. Megyesi Zoltán évről évre gyakran utazik külföldre, hogy fellépjen különböző országokban, köztük Ausztriában, Szlovákiában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Nagy-Britanniában. A nemzetközi elismeréseket nem csupán szakmai kvalitásai, hanem színpadi jelenléte és kifejező ereje is alátámasztja.

Az énekes 2003-tól a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának tagja, és jelenleg magánénekese is. Rendszeresen szerepel a dalszínházban különböző karakterekben, mint például Belmonte, Tamino, Don Ottavio és Almaviva gróf. Emellett kiemelkedően sikeres volt 2007-ben Ullmann "Atlantisz császára" című operájában és 2010-ben a "Don Giovanni" Don Ottavio szerepében a Fesztiválzenekarral.

Az énekes tehetsége és színpadi jelenléte mellett azonban Megyesi Zoltán egy másik, kevésbé ismert oldaláról is érdemes beszélni. Őszinte vallomása szerint az operaénekeseknek, akik intenzív érzelmi kifejezésre és színpadi jelenlétre törekednek, rendkívül fontos a lelki egyensúly fenntartása és a stressz kezelése. Ebben a kontextusban említi meg az autogén tréninget, mint a számára leghasznosabb módszert a nyugtalanság, stressz és szorongás kezelésére.

Az autogén tréning egy olyan relaxációs technika, amely segít az egyénnek elérni a mély relaxációs állapotot, és ezáltal csökkenteni a stresszt és szorongást. Megyesi Zoltán szerint ez a módszer segít neki abban, hogy megőrizze a belső nyugalmát és felkészültségét a színpadi fellépésekre. A módszer gyakorlása során az egyén fokozatosan megtanulja kontrollálni a testi és mentális folyamatait, és ezáltal hatékonyabban kezelni a mindennapi stresszhelyzeteket.

Az operaénekes hangsúlyozza, hogy az autogén tréning nem csupán az művészeknek, hanem mindenki számára hasznos lehet, aki szeretné javítani az életminőségét és kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb életet élni. A stressz és szorongás elleni harcban az autogén tréning egy egyszerű, de hatékony eszköz lehet, amely segíti az embereket abban, hogy felismerjék és kezeljék a belső feszültségeiket.

Megyesi Zoltán példája azt mutatja, hogy még a színpadon ragyogó tehetségeknek is szükségük van lelki támogatásra és olyan eszközökre, amelyek segítik a belső harmónia fenntartását. Az autogén tréningnek köszönhetően a művész nemcsak a hangjával, hanem lelkével is lenyűgözi a közönséget, és ezzel egyértelművé teszi, hogy a művészi kifejezés és lelki egyensúly kéz a kézben járhatnak.

süti beállítások módosítása
.entry p { margin: 0 0 22px; font-size: 1.2rem; }